Tuesday, 16 August 2011

Kerala PSC Exam Preperation :Selected Questions



1.  The number of west flowing rivers of Kerala?

Ans : 41

2.  "Who is the author of ""Kannuneerthulli"" ?"

Ans : Nalappattu Narayana Menon


3.  Edakkal Caves are in

Ans: Vayanad District

4.  The place in Kerala where Naval Academy is being built is

Ans : Ezhimala

5.  Bakal Fort is in which District ?

Ans : Kasargode

Bank Probationary Officer ( Bank PO) SAMPLE PAPER


General Knowledge
1. Name the Karnataka minister who resigned in the wake of the Lokayukta police filing a first information report against him on irregularities related to allotment of land through the Karnataka Industrial Area Development Board (KIADB).
(a) Katta Subramanya Naidu              (b) N Santosh Hegde
(c) Jagmohan Reddy                           (d) Roshan Baig
(e) None of these
2. The opposition parties are demanding JPC of the probe in 2G spectrum scam. JPC stands for
(a) Joint Parliamentary Commission
(b) Joint Parliamentary Committee
(c) Joint Parliamentary Controversy
(d) Joint Parties Commission
(e) None of these
3. Who has assumed the presidency of the G-2 at the Seoul Summit in Nov 2010?
(a) Hu Jintao                                       (b) JuliaGillard
(c) Nicolas Sarkozy                            (d) Angela Merkel
(e) None of these
4. The French President Nicolas Sarkozy referred to India’s civil liability for nuclear damage law and urged New Delhi to comply with relevant international rules enshrined in the
(a) Vienna Convention                       (b) Paris Convention
(c) Lisbon Convention                       (d) London Convention
(e) None of these
5. Richard Holbrooke is the US Special Representative for
(a) West Asia                                      (b) Myanmar
(c) Pakistan and Afghanistan                         (d) Sri Lanka
(e) None of these

Assistant Grade Examination 2008- GK - Solved Question Paper

1. The Author of ‘ Prithvi Raj Raso‘ Was
Chandra Vardai
2. The first carnatic war came to an end with the
The treaty of Aix-la-chappelle
3. Permanent land resettlement was introduced in Bengal by
Lord Cornwallis
4. ‘Doctrine of Lapse’ was applied by
Lord Delhousie
5. Principles of Panchesheel were framed in
Bandung
6. The Author of ‘ India Today ‘
R.P Dutt
7. Local self Govt.in India , for the first time was introduced by
Lord Rippon
8. The president of Pakisthan who signed the Thashkent Agreement after the Indo-Pak war of 1965 was
Ayyub Khan
9. The war between India and China took place in
1962
10. Tashkent Pact was signed between
Lal Bahadur Shastri and Ayyub Khan


Tuesday, 2 August 2011

Syndicate Bank PO Solved Question Paper 2010 (English Language)


Syndicate Bank PO Held on: 23.5.2010 (English Language)

Directions (Q.1-7): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases are given in bold in the passage to help you locate them while answering some of the questions.In the past, the richest states often grew the fastest and the poor ones the slowest. But India's record GDP growth of 8.49% per year in the five-year period 2004-09 is a case of improved productivity and growth in customarily poor states trickling up and aggregating into rapid growth at the national level. Nobody should call this a success of trickle-down economics. Trickle-down. assumes that fast growth can be had simply by changing a few policies that benefit the rich, after which some benefits trickle down to the poor.
In fact, miracle growth is globally rare, precisely because it is so difficult for countries to improve the productivity of a substantial proportion of the population. Only when productivity improvement is widespread is there enough productivity improvement from all regions and people to add up to fast growth. In other words, fast growth does not trickle down; it trickles up. Once a country grows fast, government revenues will boom, and can be used to accelerate spending in social sectors and welfare.
Miracle growth and record revenues enabled the Central government to finance social welfare schemes, farm loan waivers and enormous oil subsidies. This can be called the trickling down of part of the revenue bonanza into welfare and workfare. But neither welfare nor workfare could have caused the sharp acceleration of economic growth. The growth bonanza itself was sparked by state-level political and policy changes that accelerated local growth, which then  trickled up to the national level,

1. Which of the following is TRUE in the context of the Passage?
                  
1) India's growth was more inclusive in nature during 2004-2009 than it had been in the past.
2) Developed countries use the same model of development as India.
3) Widespread growth is best achieved through Central Government-monitored schemes.
4) At present India's traditionally poor states are more prosperous than her socially developed ones.
5) There should be no government expenditure in social sectors if the current high growth .rate is not maintained.

Ans: (1)

2. Why have countries found it difficult to achieve high growth?
(A) Ensuring an increase in the output among a large number of citizens is difficult.
(B) Corruption of politicians at the grassroots level results in the benefits of growth not reaching the poor.
(C) The government's failure to allocate sufficient income to inclusive social welfare schemes
1) Only (A)
2) Only (A) & (B)
3) Only (B) & (C)
4) All (A), (B) & (C)
5) None of these.

Ans: (1)

3. To which of the following factors does the author attribute India's high growth rate during 2004-09?
1) Tremendous growth of the vast majority of richer states
2) Change in national-level policies to benefit only large well-off states
3) Gains of richer states have been used to fund social welfare schemes in the larger states.
4) Improved productivity of traditionally low-performing states.

5) None of these

Ans: (4)

4. Which of the following best describes the author's view of trickle-down theory?
1) It ensures accountability of the government even at the grassroots level.
2) It has been effective in helping poor states catch up with richer ones.
3) It promotes inclusive growth over quick growth.
4) It targets social welfare at the cost of economic growth.
5) It has largely failed to drive sustained growth.

Ans: (5)

5.
What is the author's objective in writing this passage?
1) Advocating greater autonomy for the richest states in India
2) Urging the government to invest in social development to facilitate economic growth
3) Criticising traditional economic principles on which the Indian economy is based
4) Encouraging larger states to disburse more wealth at the grassroots level
5) None of these

Ans: (3)

Basic Preparation Tips For Bank Clerk Exams and Bank PO Exams



  • The bank PO exam consists of four sections; Reasoning, Quantitative Aptitude, General Awareness and English language. Out of the total time of 2 hours and 15 minutes, this comes to around 36 seconds for each question.
  • However, the time being given to each section can't be equal, since each applicant has his/her strengths and weaknesses. The most important step should be to identify which section is your strength, and, even more importantly, is it at a level which you can attempt successfully and score higher, since it often happens that the section your are the best at among all the four is the hardest of the lot. Hence, giving maximum time to your strength is not always the best thing to do. Analyze the complete paper and then apportion your time. This might take 5-10 minutes, but would prove to be very useful for the rest of the time.
  • Attempt only those questions you are most likely sure of. Since being 100% sure is obviously not possible in every case, you need to take a few chances in order to score high enough to clear the cut off.
  • Prepare a study schedule at least two months before the examinations. Last minute study will not prove beneficial in every section.
  • For the English section, try building up your vocabulary and comprehension skills by reading the editorial section in newspapers, as well as making a note of all the new words you encounter, along with their meanings and possible usage in a sentence.
  • Do not try to attempt all the questions. You would be pretty safe if you answer 180 questions with an 80-90% confirmed success rate of getting the right answer.
  • Unless you are extremely weak at it, always start the exam with the general awareness exam, since it does not require much thinking (You either know it or you don't!).
  • The next section taken up should be English. The first 10 questions are related to comprehension of a passage, and the rest are on basic grammar and sentence formation.
  • Solve a lot of sample papers, so that you have an idea of how the question paper looks like, and have a habit of solving it. This often helps in improving your speed to a large extent.
  • If possible, try to be sure of an answer at the time you are ticking it. Revising is something that is generally not advisable in an objective type exam.

Blog Archive

Follow by Email

Followers